У житті кожної людини настають іноді такі моменти, коли зболена важкими буднями душа прагне спокою і миру, затишку й тепла. Тоді хтось слухає улюблену музику, займається рукоділлям, читає, а дехто шукає умиротворення в молитві, лине в проханнях і думках до Бога — вищої істини, що панує над нами. Коли ж духовна рівновага віднайдена, серце заспокоїлось і розум чистий, ми знову поринаємо у круговерть життя — хвилюємось, поспішаємо, радіємо й плачемо… Як завжди. І доволі часто не помічаємо краси у простому, вічного у буденному, доброти у потворному. Хочеться крикнути: «Спинися ж мить! Ти ж бо прекрасна й неповторна!..»

20170105_090842_NEW20170105_090808

Спинити, затримати одну з таких миттєвостей життя намагалися наші словесники на чолі з незрівнянно творчим методистом Березовською Аллою Михайлівною на вже традиційних «Різдвяних зустрічах з Аллою» 5 січня 2017 року у залі Центральної районної бібліотеки (до речі, такими глибоко емоційними зустрічами, на яких насичують душу, а не розум, може похвалитися лише кагорта філологів).

20170105_084110_NEW

Цьогоріч «Зустрічі» апелювали до найглибших куточків серця кожного, лікували душу, промовляли святими словами. «Світлий образ Богородиці в творах мистецтва» — тема, яка не залишить байдужого жодного, адже каючись чи промовляючи слова молитви більшість із нас звертається до всепрощаючої Матері Божої, прохаючи заступництва та пробачення. Проте багато з нас не знають про церковні свята на честь Богоматері та й взагалі історія її життя не розкрита повністю.

Не є секретом, що напередодні Різдва Христового, кожна людина очікує якогось (навіть найменшого) дива. Особливо, якщо йдеться про образ Святої Матері. І ось таке диво подарували мовникам вчителі району :

Савєльєва Ольга Миколаївна, вчитель української мови та літератури Великочернятинської ЗОШ І-ІІІ ступенів, повідомила про народження святої Діви Марії — свято Різдва Пресвято́ї Богоро́диці, або Перша Пречи́ста, яке святкується щороку православними 21 вересня, католиками — 8 вересня. Із виступу нашої колеги ми дізнались про праведних батьків Святої Діви та саме її народження;

IMG_20170105_091516

Стаховська Наталія Вікторівна, вчитель зарубіжної літератури Поповецького НВК , своїм виступом відкрила невідому багатьом правду про дитинство та юність Пресвятої Богоматері — Вхід у храм Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії чи Третя Пречиста;

IMG_20170105_092901

Харчук Інна Григорівна, вчитель української мови та літератури, зарубіжної літератури Пеньківського НВК, розповіла про третє за значенням свято після Великодня і Різдва Христового — Благовіщення Пресвятої Богородиці;

IMG_20170105_094252

а вчитель англійської мови Ладигівського НВК Бойчук Олена Петрівна розповіла про подальшу долю Діви Марії після Вознесіння Ісуса Христа, про її призначення та учення, про смерть і воскресіння — Успіння Діви Марії.

IMG_20170105_095519

Цьогорічні зустрічі пролили світ на значення і силу чудотворних ікон із зображенням лика Пресвятої Діви, про віру в молитви, про те, в яких творах мистецтва відображено світлий образ Богородиці. Дали відповіді на непросте запитання: «Чому саме Марія стала Божою обраницею?»

Здавалося, Боже благословення лягло на голову кожного вже на початку виступу, коли з уст нашого методиста пролунало «Вірую»… Із тої миті очікувалось щось незвичайне… І, воістину, так і сталося: гармонія й спокій розлились по тілу кожного вдумливого слухача, а це, погодьтесь, незвичайно, коли слова та музика так глибоко проникають у душу. Диво, та й годі.

Умиротворення нам усім і Божого благословення!

P.S. Обраною темою цьогорічних «Різдвяних зустрічей» життя Діви Марії, матері Сина Божого, було невипадково. Адже суть християнського життя Богоматір шукала не в словах, не у виступах чи промовах, а в самому житті. Богородиця вчила людей жити на цьому світі з урахуванням їх буття, матеріальних і духовних цінностей. Своїм повчальним прикладом Мати Божа пробуджувала в людині Совість – голос Бога. Нам так потрібно саме сьогодні, і саме зараз пам’ятати про рідних, близьких серцю людей і вчитися прощенню — істини, якої навчала Мати всіх матерів.

З матеріалами можна ознайомитися тут.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.